Gewoon Gezond Verenigingen Zoeken Bericht aanleveren Contact opnemen Bergentheim.info Home Bergentheim.info
Volg Bergentheim.info op Facebook! Volg Bergentheim.info op Twitter!
test2  

Actueel

Geldautomaat 's nachts op slot uit angst voor plofkrakers

Geldautomaat 's nachts op slot uit angst voor plofkrakers

DEN BOSCH - Op tientallen plekken in Nederland kan ’s nachts niet meer worden gepind. Uit angst voor plofkrakers sluit de Rabobank geldautomaten af met onder meer stalen platen en rolluiken. Nog eens tientallen andere geldautomaten zijn uit voorzorg permanent gesloten.

Het gaat om plekken waar een explosie flinke gevolgen kan hebben voor omwonenden, zegt woordvoerder Margo van Wijgerden van Rabobank. ,,Door automaten ’s nachts of permanent te sluiten, willen we criminelen ontmoedigen en de veiligheid voor de omgeving vergroten.”
 
De nachtelijke sluiting gebeurt met stalen platen, rolluiken of door portieken in de nachtelijke uren op slot te draaien. De maatregel is vooral nodig bij geldautomaten naast huizen en winkels.
 

Explosieven

Je moet er niet aan denken dat criminelen een geldautomaat opblazen waar appartementen boven zitten, en dat ze per ongeluk te veel explosief gebruiken

Yvonne Willemsen, van de Nederlandse Vereniging van Banken
Rabobank is, net als andere banken, bezorgd over de toegenomen kracht van explosies bij plofkraken. ,,Bijna alle kraken worden inmiddels uitgevoerd met explosieven”, zegt Yvonne Willemsen, hoofd veiligheidszaken van de Nederlandse Vereniging van Banken. ,,Dat kan gruwelijk misgaan. Je moet er niet aan denken dat criminelen een geldautomaat opblazen waar appartementen boven zitten, en dat ze per ongeluk te veel explosief gebruiken.”,,De nachtelijke sluiting van geldautomaten levert doorgaans niet veel problemen op”, zegt Van Wijgerden van Rabobank. ,,We doen dit bij geldautomaten die ’s nachts niet of nauwelijks werden gebruikt.”
 

Permanente sluiting

De permanente sluiting – van enkele tientallen geldautomaten – ligt gevoeliger. ,,Het is doorgaans vervelend als een geldautomaat moet sluiten. Waar nodig hebben we alternatieven geboden, bijvoorbeeld in samenwerking met supermarkten of door middel van onze geldbrengservice.”
 
In sommige plaatsen, zoals Bergentheim en Slagharen, worden geldautomaten uit voorzorg uit de muur gehaald en in een losse kiosk midden op een plein gehangen, om zo de schade bij een plofkraak te beperken.
De Nederlandse banken brengen het aantal geldautomaten al sinds 2011 terug, mede vanwege de dreiging van plofkraken. Gisteren meldde deze krant nog hoe politie en justitie maar geen vat krijgen op plofkrakers. Ze worden bijna nooit gepakt en veroordeeld. Inmiddels telt ons land nog 7.600 automaten, drieduizend minder dan vijf jaar terug. Een aantal geldautomaten laat de Rabobank door beveiligers bewaken. 
 
Gepubliceerd op
Bergentheim.infoBergentheims nieuwsAdvertentieGeldautomaat 's nachts op slot uit angst voor plofkrakers
Follow @bergentheim!
Deze website wordt Bergentheim aangeboden door Sologic Webdesign