Gewoon Gezond Verenigingen Zoeken Bericht aanleveren Contact opnemen Bergentheim.info Home Bergentheim.info
Volg Bergentheim.info op Facebook! Volg Bergentheim.info op Twitter!
test2  

Actueel

Bergentheim is vóór duurzaam maar tegen windmolens

Bergentheimers zijn tegen plaatsing van windmolens in het buitengebied tussen hun dorp en Kloosterhaar. Dat vertelde inspreker Bremmer vanavond in de raadsvergadering van de gemeente Hardenberg. 

 
 
Bremmer is woordvoerder van de werkgroep Realistisch Duurzaam Bergentheim, die wel voor het opwekken van duurzame energie is maar niet met windturbines. Volgens de werkgroep zitten daar teveel nadelen aan. 
 
In september maakte wethouder René de Vent bekend dat Hardenberg met vijf 'kansrijke pilotprojecten' op gebied van zonne-energie, windenergie en restwarmte meer duurzame energie wil opwekken. Bijvoorbeeld met een zonneveld in Lutten, maar ook met windmolens tussen Bergentheim en Kloosterhaar en langs de N36, ten zuiden van de Witte Paal. In het Hardenbergse deel van windpark De Veenwieken verrijzen al vijf turbines. Met al die projecten moet het percentage duurzaam opgewekte energie stijgen van toen 4,5% naar 14% in 2020 en 30% in 2030.
 

Minpunten

Bremmer wees de raadsleden als inspreker op allerlei negatieve aspecten van windenergie. Dat begint volgens de werkgroep al bij de productie van de molens, waarvoor bij Baotou in China de grondstof neodymium wordt gewonnen die nodig is voor de supersterke magneten. 
 
Het afvalwater van deze fabrieken wordt geloosd in een al groen uitgeslagen groot meer. Maar ook de opbrengst rond Hardenberg zal tegenvallen, betoogde Bremmer. ,,Het oosten van Overijssel is het slechtste qua windopbrengst, aan zee waait het twee keer zo hard, dat zie je op alle Nederlandse windkaarten.'' 
 
Ook wees hij er op dat de beoogde 220 meter hoge windturbines van 6 megawatt hier maar 30 procent rendement zullen opleveren, en dat transport van de opgewekte elektriciteit naar bijvoorbeeld McDonalds of Wavin in Hardenberg vanwege de afstand duur uitpakt. Verder veroorzaken windmolens geluidsoverlast, slagschaduw, verminderd woonplezier, waardedaling van woningen, en sterfte onder vogels.
 

Tweedeling

Voor betrokken boeren/grondeigenaren (die al anderhalf jaar geleden zouden zijn benaderd door projectontwikkelaars) zijn de plannen wel interessant vanwege de extra inkomsten, maar dat zorgt ook voor een tweedeling in de gemeenschap, stelde Bremmer. ,,Dat merk je nu al.'' Om haar standpunten verder uiteen te zetten geeft de werkgroep op haar facebookpagina in 'Jip-en-Janneke-taal' uitleg. Daarop is ook te lezen dat de actiegroep liever duurzame alternatieven ziet, zoals zonnepanelen op grote daken van boerderijen, stallen en bedrijven. 
 
Bergentheim.infoBergentheims nieuwsAdvertentieBergentheim is vr duurzaam maar tegen windmolens
Follow @bergentheim!
Deze website wordt Bergentheim aangeboden door Sologic Webdesign