Gewoon Gezond Verenigingen Zoeken Bericht aanleveren Contact opnemen Bergentheim.info Home Bergentheim.info
Volg Bergentheim.info op Facebook! Volg Bergentheim.info op Twitter!
test2  

Actueel

Bergentheimers sturen elkaar berichten via beeldschermen

Het project Narrowcasting Bergentheim gaat 5500 euro aan startsubsidie krijgen uit het Fonds Maatschappelijke Initiatieven. Het Fonds zelf is er nog niet helemaal, maar daar behoeft Bergentheim niet op te wachten. Alleen de gemeenteraad van Hardenberg moet er formeel nog een ‘klap’ op geven.

 
Beeldschermen waarop informatie is te lezen uit de eigen woonplaats. Dat is zo’n beetje wat narrowcasting inhoudt. In Bergentheim mag de onderlinge communicatie van de inwoners wel wat beter, zo is de achterliggende gedachte. Een goede informatiestroom komt de leefbaarheid van het dorp ten goede. Lokale nieuwtjes, een agenda, aankondiging van activiteiten, informatie over voorzieningen en vrijwilligers-vacatures zijn zo van die zaken die iedereen zou moeten weten. Via beeldschermen op een stuk of tien locaties kan dat doel bereikt worden. ‘Koppensnellers’’ noemt mede-initiatiefnemer Gerrit Slot ze. ,, Met de startsubsidie kunnen we aan de slag. We gaan klanten zoeken die de beeldschermen kunnen aanbieden op plekken waar mensen er even kennis van kunnen nemen; bij de kassa van de supermarkt, in een wachtkamer, of een kantine. De klanten kunnen ook ruimte krijgen om hun eigen informatie met het publiek te delen.”

Leefbaarheid

Narrowcasting is niet echt een breed toegepast medium. Het lijkt een grote stads-voorzieningen, maar ook daar is de toepassing gering. Juist daar waar de leefbaarheid onder druk staat, in de kleinere plaatsen dus, biedt het kansen. Goede voorbeelden zijn moeilijk te vinden. Bijzonder dus dat de initiatiefnemers in Bergentheim niet zo ver behoeven te reizen om ervaringsdeskundigen te vinden. In Balkbrug namelijk, gelegen binnen de grens van de eigen gemeente. Daar draait al drie jaar een systeem met beeldschermen, opgezet met subsidie van de gemeente en de Rabobank. Op zeven verschillende locaties kunnen mensen de nieuwtjes lezen. 

Krantje erbij

,,Werkt op zich goed, maar we hebben ontdekt dat narrowcasting alleen niet voldoende is”, aldus Jeroen Slager. ‘,,Het gaat om het totaalplaatje. Met Facebook, website en een krantje (de Reestdalpost) naast de beeldschermen hebben we uiteindelijk een 100 procent dekking kunnen vinden.” De Balkbruggers, met een redactie van vijf vrijwilligers, hebben hulp gekregen van studenten van Windesheim om een goed communicatieplan te maken. ,,We zijn inmiddels overtuigd van de meerwaarde van narrowcasting, maar het is wel zaak de kosten goed in de gaten te houden. Professionele beeldschermen zijn duur en de licentie op de software eveneens. Komende tijd gaan we proberen eigen software te ontwikkelen.”

Gepubliceerd op
Bergentheim.infoBergentheims nieuwsAdvertentieBergentheimers sturen elkaar berichten via beeldschermen
Follow @bergentheim!
Deze website wordt Bergentheim aangeboden door Sologic Webdesign