Gewoon Gezond Verenigingen Zoeken Bericht aanleveren Contact opnemen Bergentheim.info Home Bergentheim.info
Volg Bergentheim.info op Facebook! Volg Bergentheim.info op Twitter!
 

Dorpsinfo

Dorpsinfo

Bergentheim (Ook wel Banthum genoemd), is een dorp in de Overijsselse gemeente Hardenberg. De kern ligt tussen de spoorlijn Zwolle - Emmen en het Kanaal Almelo-De Haandrik in. Het telde in 2009 3.410 inwoners.
Historie
Over de naam van Bergentheim is niet veel bekend. De eerste vermelding is uit het jaar 1385.

Oorspronkelijk was Bergentheim een esdorp ten westen van de huidige kern. Dit heet tegenwoordig Oud-Bergentheim. De huidige kern kwam tot ontwikkeling door de vervening van de veengebieden ten oosten van Bergentheim. Deze gebieden werden aangekocht door Isaac Antoni van Roijen (1800 - 1868) en afgegraven. Na zijn dood werd de onderneming voortgezet onder de naam N.V. Veenderij Erven Mr. I.A. Van Royen. Deze bouwden in 1890 een turfstrooiselfabriek. In 1905 kreeg Bergentheim een station aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal (verder doorgaand naar Delfzijl), aangelegd door de NOLS, alsmede een spoorhaven. Er was in het ontwerp sprake van een 'halte'. Bergentheim kreeg dan ook niet een groot stationsgebouw zoals dat bijvoorbeeld in Gramsbergen nog staat. Het bleek echter al snel te klein. De halte Bergentheim werd toch een station en het gebouw werd al in 1907 uitgebreid. Het station werd gesloten in 1975, en het gebouw werd afgebroken in 1993.

De turfstrooiselfabriek werd in 1948 gesloten. Er werd een textielfabriek in gevestigd, deze werd midden jaren 60 gesloten. Later vestigde de Wavin zich aldaar om rioolputten te maken, maar ook deze vestiging is gesloten.

Ligging en infrastructuur
Bergentheim ligt aan de provinciale weg N343. Het heeft sportverenigingen zoals voetbalclub VV Bergentheim, Bergentheimse Gymnastiek Vereniging (BGV) en volleybalvereniging De Schutters. In Bergentheim bevinden zich twee basisscholen, de Protestants-Christelijke Ds. Koningsbergerschool en de Gereformeerd-vrijgemaakte Casper Diemer.
Bergentheim.infoDorpsinfo
Follow @bergentheim!
Deze website wordt Bergentheim aangeboden door Sologic Webdesign